Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

V mlyne

 

 

(Zdroj: fotografia vtedy.sk, za identifikáciu pracovníkov ďakujeme Júliusovi Eckhardtovi)

 

 

Na fotografii z roku 1972 sú pracovníci vývoja závodu Tatra nábytok Pravenec. Zľava Pavol Stančík (stolar, pracovník vývoja),  Ladislav Gatial - vývojár (dizajnér), neznámy inžinier, P. Škultéty (stolár, pracovník vývoja), a ďalší neznámy stolár. (Ak viete pomôcť s identifikáciou, budem rád :-))

V roku 1972 získali dve stoličky, vyložené pred pracovníkmi, zlaté medaily na výstave spotrebného tovaru v Brne. Nie sú to jediné ocenené stoličky z Pravenca, ale o ostatných niekedy inokedy.

 

Fotografia vznikla v starom Kaloczayovskom mlyne, v ktorom bola vývojárska dielňa. Technicky sa mlyn nachádza v katastri Poluvsia (hranica prechádza pár metrov pred vchodom mlyna), takže oceňované stoličky vlastne vznikali v Poluvsí a len sa vyrábali v Pravenci. :-)

 

Chcete vidieť, ako vyzerá teraz starý kaloczayovský mlyn? Pozrite si fotogalériu.

 

 

Mlyn síce stojí dodnes, ale je úplne prázdny. Ešte aj drevené hrady a dosky podláh prvého a druhého poschodia sú odpílené a odvezené preč. Nič v ňom nepripomína, že sa jedná o miesto, kde vznikal nábytok, ktorý slúži často dodnes, usporiadavajú sa jeho výstavy a v dobe vzniku bol oceňovaný mnohými medailami.

 

Slovak
Image: