Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Malá sonda do archeológie krajiny

Sonda bude nie len malá, ale aj rýchla a krátka. Len pár postrehov. Sľubujem.

Archeológia krajiny, alebo landscape archaeology je vetva archeológie, ktorá skúma vplyv človeka na krajinu a využitie krajiny človekom v minulosti. Moja definícia.

Na landscape archaeology mám rád predovšetkým to, že je na začiatku každého dobrého výskumu. A hlavne - pre začiatok netreba na ňu nič viac, ako smartfón a vychádzkovú obuv. Posúďte sami.

 Polerieka, fyzická mapa

Toto je dnešná podoba krajiny okolo Abramovej v Turci. Kultúrna krajina s poľami a pastvinami a občasnými borovicovými hájmi. Všimnite si cestu 519 z Prievidze do Martina. Najneskôr od neskorého stredoveku bol hlavným ťahom od Slovenského Pravna k Sv. Martinu úsek od križovatky na Polerieku smerom k Abramovej, Ondrášovej a Moškovcu. V staršom období bol bol podstatnejší ťah cez Polerieku smerom na sever do Kláštora pod Znievom. Oba ťahy sa nakoniec spájajú pri ležiachovskom cintoríne.  (Zdroj mapy: Google)

Ortofoto mapa Abramová a Polerieka

Táto historická letecká mapa nám zobrazuje krajinu ešte pred rozoraním medzí. Všimnite si, že chotár Abramovej je už pomerne zcelený. V Abramovej sa totiž nachádzal veľkostatok (dnes najmä ruiny pálenice na dolnom konci obce). Ďalej si môžete všimnúť vpravo od Laclavej ešte viditeľné zaniknuté slepé ramená Turca. Celkom vľavo dole je ešte funkčný majer v Trhanovej. A zalesnenie krajiny ešte nie je také ako dnes. Vidno to najmä ak si porovnáte aktuálnu mapu vyššie s touto. (Zdroj mapy: http://mapy.tuzvo.sk)

 

 

 Na tomto výseku z prvého vojenského mapovania (80. roky 18. storočia)  (Zdroj mapy: http://mapire.euvidno cca to isté. Odlesnenie je pomerne rozsiahle a mapa nám pomôže na ortofotomape identifikovať niektoré objekty. Najmä dva mlyny na potoku Polerieka. Jeden v Polerieke, druhý v Abramovej.  Čo sa týka sakrálnych objektov, vidíme kostolík sv. Kozmu a Damiána v Abramovej (a zároveň vidíme, že "priamková" cesta z Abramovej k nemu ešte neexistuje). Ďalším sakrálnym objektom je prícestná kaplnka severne od Polerieky. Tá nás dovedie priamo k stredovekej ceste z Polerieky do Znieva. 

Tu je spomenutá kaplnka v plnej paráde. Stále pri ceste, ktorou na Zniev chodil ešte Belo IV. aj s ctenou famíliou.

 

A tu sme asi 500 metrov severnejšie od kaplnky. Naľavo vidíme v diaľke Kostol svätého Kozmu a Damiána v Abramovej. A priamo pred sebou pôvodnú stredovekú cestu. Dnes sa využíva namiesto nej pole naľavo.

  

 A ešte jeden pohľad. Vpravo hore je vidieť, ako sa cesta vinie od križovatky nad Poleriekou a úvoz je tentoraz vpravo.

Ako som sľúbil, nie je to dlhý príspevok. Ak chcete, môžete si niekedy urobiť cyklo-vychádzku cez Polerieku do Kláštora pod Znievom po starej trase. Väčšinu trasy pôjdete po origo stredovekej ceste. A na rozdiel od 519-tky na vás nikto nebude vytrubovať.

 P.S. Fotky vo vyššom rozlíšení si môžete pozrieť v galérii.

Slovak
Image: