Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Racionalizovaný neúspech II

Samotné referendum bolo dielom občianskych aktivistov. O ich motivácii urobiť referendum a potom vec zabaliť pochybovalo napriek opakovaným dementi množstvo voličov. Udalosti posledných dvoch dní (najmä bohorovné vyhlásenie referenda za úspešné) sú však už jasným signálom, že plebiscit bol len odrazovým mostíkom k ďalším politickým aktivitám.  Takýmto spôsobom vyhlásiť katastrofu intergalaktických rozmerov za úspech, to dokáže len človek, ktorý má politické ambície.

Cirkvi a politické strany podporujúce referendum sa tak dostávajú do pozície užitočných idiotov. Gratulujem.

Zaujímavý postoj zaujímajú poslanci za OĽaNO. Pre túto štvorčlennú politickú stranu bolo "Referendum o rodine" len prípravou na vlastné "Superreferendum".  Richard Vašečka sa pred referendom zahral na prognostika podobne ako ja, ibaže podstatne menej úspešne a dnes vyrukoval s tým, že na vine je kvórum.

Môžeme tu teraz rozoberať, nakoľko jeho uistenie, že referendum bude platné, spravilo tejto akcii medvediu službu. Myslím si, že tento scenár sa dá predpokladať u voličov v rádoch desiatok jednotlivcov.

Zaujímavé je, ako rýchlo po referende prišla z OĽaNO zmena taktiky, ktorá pripomína bipolárnu poruchu osobnosti. Na jednej strane organizátori a podporovatelia označujú referendum za úspešné. Na druhej strane  začínajú hľadať príčiny jeho neúspešnosti. Hlavný problém bol podľa nich v kvóre. Chápem. Obviniť voličov z pasivity nie je dobrá taktika. Voliči im to neúčasťou zrátali :-). Rovnako nie je dobré obviňovať médiá. To dlhodobo žiadna politická strana neutiahla. Nesmú obviniť ani seba. Politik chyby nerobí. Tak zostáva kvórum.  Kvórum sa brániť nebude. Čo na tom, že pred plebiscitom všetci vedeli, aké číslo treba dosiahnuť. Nedosiahli a namiesto uznania porážky kvíkajú, že je to veľa...

Ale je to logický preventívny krok pre "OĽaNO Superreferendum". Aby nehrozil prúser č. 2., treba preventívne znížiť kvórum. Spolu s populistickým návrhom na možnosť kandidovania nezávislých je to len ďalší nápad z dielne OĽaNO z rovnakého súdka. Ale o tom inokedy.

Že na voľby stačí nižšia účasť, aby boli platné? To nie je chyba nastavenia referenda, ale chyba nastavenia volieb.

Že voličov aktivizujeme tým, že ich nízkym/žiadnym kvórom donútime, aby svoje nie prišli povedať do volebnej miestnosti? Pekne - z demokratického privilégia urobíme demokratickú povinnosť...

Aktivisti urobili chybu, keď referendom zahnali do kúta úplne všetkých a nevytvorili si žiadneho skutočného spojenca. Preto tých 21%. Ale na troskách referenda o rodine začína klíčiť veľká burina. Treba ju vytrhať, kým sa nerozrastie.

Slovak