Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Lubená - Folklórna skupina z Poluvsia

Pre všetkých priaznivcov folklóru a histórie dediny napísala Zuzka Strečanská 115 strán dlhú knižku s názvom Lubená - Folkórna skupina z Poluvsia. Nájdete v nej všetko o histórii a postupnom rozrastaní sa Lubenej. Od narodenia Doda Strečanského (ktorého som otravoval aj ja ako stredoškolák, keď som chcel do svojej histórie Poluvsia vložiť kapitolu o ľudovom odeve) až po súčasnosť.

Nájdete tam aj zoznam členov (aktívnych aj bývalých) - šeckých tanečníkov aj muzikantov do jedného.

Samostatné kapitoly sú venované Malej Lubenej, piesňam, tancu, odevu, programovým vystúpeniam, ornamentníku, CD-čkam - no všetkému, čo vás napadne.

A čo ma najviac teší, je more obrázkov. Len ich register zaberá 5 strán. Ak sa hovorí, že lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť, tak tu to platí na stopäťdesiat percent. Od začiatkov po dnešok. Všetci sú tam. Všetci môžu spomínať...

A ak chcete Lubenú aj počuť aj vidieť, tak sa zastavte na Zimných slávnostiach Hornonitria, najmä 21. februára 2015 na Pamätnici Jozefa Strečanského. Kniha o Lubenej tam bude určite "k mání". Odprúčam.

Slovak