Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Komédia stvorená na slovenský remake

神去なあなあ日常 - Wood Job!  - Práca s drevom!

Wood job!

Zdroj: http://blog.asianinny.com/films/film-review-wood-job/

Vždy som Japoncov považoval za príliš vzdialených našej mentalite. Boli to vždy ľudia z iného storočia.

Buď sto rokov za nami, alebo dvesto pred nami.  Ani tréning aikida tento názor nezmenil. Je pravda, že môj pohľad je deformovaný mojim výberom japonskej kinematografie. Väčšinou sledujem filmy džidai-geki. Po daždi, Skrytá čepeľ, Láska a česť... A môj osobný favorit Súmračný samuraj.* Všetko príbehy ľudí, ktorí idú svojou cestou, aj keď sú z pohľadu okolia (dokonca rodiny) divní. Oni sa však len snažia robiť to, čo považujú za správne. Aj keď to znamená postaviť sa v súboji šermiarskemu majstrovi s drevenou palicou v ruke (aby mu zbytočne neublížili).

Skrátka tá správna pozitívna melanchólia jak sviňa, zabalená v historickom obale - tak, ako to vedia len Japonci.

Nedávno som sa ale dostal k perle, ktorá by (prerobená na slovenské pomery), bola hitom. Komédia Práca s drevom, r. 2014, réžia Šinobu Jaguči.  Krátky opis deja: Hlavný hrdina sa nedostane na výšku a tak sa prihlási na ročnú brigádu do lesa. V hlavnej úlohe dvaja Japonci, vo vedľajších - ďalší Japonci, sekery a motorové píly. Nejaké hluché miesta sa nájdu, ale príbeh z japonskej dediny by sa hodil do súčasnej slovenskej reality ako riť na šerbeľ. Tí horskí Japonci sú ľudia úplne ako my - stredoslováci. Jazdia na otlčených autách, majú aj lokálne železnice, starostov, čo chodia v saku a teplákoch a zubné protézy v pohároch...

Keď si v rámci žánru "sedláckej komédie" urobím porovnanie Hornej Dolnej, Jakubiskovej Nevery po slovensky a modernej japonskej komédie, tak Japonci triumfujú jak v Pearl Harboure.

Takže: Ak budete mať príležitosť, neváhajte pozerať. A keby niekto robil slovenský remake, hlásim sa na adaptovanie scenára.

Sayonara!

 

* V hlavnej úlohe Hirojuki Sanada, ktorý o rok neskôr lynčoval dreveným mečom posledného samuraja Toma Cruisa a hral aj v 47 roninoch s Keanu Reevesom.

Slovak