Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Najrázovitejšia obec na Slovensku

Nie som človek, ktorý by za najrázovitejší kraj na Slovensku považoval napr. Podpoľanie, hoci hrochoťskí slobodníci a ostatní holopupkári majú svoje čaro. Skôr za rázovité považujem Kysuce, alebo hornú Oravu. Nedávno som však objavil dedinu, na ktorú sa  v počte traktorov a terénnych automobilov nechytá ani Terchová, dokonca ani Novoť.

Nebudem dlho napínať - obcou, ktorú by som v prípade súťaže o najslovenskejšie Slovensko nominoval, prípadne aj hlasoval, je... Omšenie pri Trenčianskych Tepliciach.

Posúďte sami:

Na lúkach okolo dediny sa pasú ovečky, nad dedinou je Omšenská Baba a byť pravekým obyvateľom, tak postavím hradisko na každom vrchu okolo. A za dedinou som objavil starú jabloň - takmer zaniknutú odrodu batul. Takže v zime idem po štepy...

Čo sa týka urbanizmu, tak je to chaos, čo sa týka architektúry, tak sa tam premiešané - staré s novým, staré prekryté síce novším, ale aj tak starým, je tam kanadský zrub aj socialistické kocky, je tam podnikateľské baroko aj rozpadávajúce sa humná. Ulice rozkopané, pretože sa tam krížom krážom robí plyn, voda, kanalizácia, káblovka a ktovie čo ešte - Slovensko...

Myslím, že pre tie rozkopané ulice tam má každý obyvateľ jedno terénne auto. Ak niekto nemá, vyvažujú to viaceré teréniaky v susednom dvore. V jednom som videl Ford Ranger a UAZ 469, ktorý vyzeral ako armádna uloženka. A na dolnom konci dediny je offroadová základňa, kde stojí niekoľko teréniakov v expedičnej výbave a videl som aj dve Tatry 805 (z toho jedna zmenšená do rozmerov cca TK4. Väčšinu flotily však tvoria Samuraje v rôznom štádiu rozkladu. Ale nájsť sa tam dá nájsť všetko od Ara po Patrola.

Ďalšou kapitolou sú traktory. Sú tam všetky možné, najviac je "domorobo" a z tejto sorty sú najviac zastúpené upravené staré Octávie a Spartaky - česť ich pamiatke. Na to, že sa jedná o takmer 50 rokov staré podvozky (v najlepšom prípade), zaparkované pod igelitom (v najlepšom prípade) je to úctyhodné. V jednom dvore som napočítal štyri rôzne tragače, z toho len jeden bol fabrický. 

Medzitypom medzi traktormi a terénnymi autami sú Tatry 805 a V3S-y (hej, spotreba 30l nafty/100 km na astaltke, nákladiak bez posilovača :-)), ktorých som napočítal, myslím, päť.

Ale kultúra tu má svoje miesto. Z eurodotácii kúpili pódium aj so strechou. Zadná stena pódia susedila s miestnou pizzeriopivárňou. Niekto šikovný to využil a v noci pohostinsvo vykradol - pódium robilo dobrú clonu - nechytili ho. 

Na farskej záhrade v čase môjho pobytu vystupovali cirkusanti.

Skrátka - slovenská dedina ako bič!

 

P.S. Fotky nájdete v galérii.

Slovak
Image: