Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Črta zo života Vojtecha Budinského - Kričku

Vojtech Budinský - Krička

Vojtech Budinský - Krička (24. júl 1903, Ružomberok – 5. január 1993, Košice), (pre skutočných fanšmekrov len Budaváry) je jedným z prvých slovenských archeológov. Určite však bol prvým riaditeľom Štátneho archeologického ústavu v Turčianskom Svätom Martine. Ako každý vedecký pracovník v rámci Československej republiky (ktorý sa namočil do takej vedy, ako je archeológia) si prežil svoje vzostupy, pády, ale aj kus poriadneho vedeckého života.

Zlé jazyky hovoria, že nespracovaný materiál z Budaváryho čias sa v Martine dá nájsť ešte aj teraz.
Možno by ho nebolo toľko nespracovaného, keby Budaváryho v roku 1951 neposlali z riaditeľského kresla rovno do basy za protištátnu činnosť.

Ale priznajme si, že ak za slovenského štátu niekto vystupoval v takejto karikatúre, v 50.-tych rokoch to o basu to priam volalo:

Protižidovská karikatúra zo Slovenského štátu

Zdroj: http://kultura.sme.sk/c/7078518/prezidenti-su-na-smiech-statnici-v-politickej-karikature.html

Ale archeológ je človek mimoriadne zvedavý. (Veď koho iného by už zaujímalo, ako žili ľudia, z ktorých už nezostali ani kosti, dokonca za z ľudskej pamäti vytratil aj ich jazyk a mená? Len archeológa.) A taký bol aj Budaváry.

Archeológa v sebe Budaváry nezaprel ani v base - vyňúral, tam že ešte pred vojnou vykopali robotníci v tehelni pri Krakovanoch čosi, po čom pasú stavební robotníci aj dnes. Našli totiž bohatý hrob z doby rímskej.

Jedným z nálezov bol strieborný podnos, z ktorého akási dobrá teta kŕmila sliepky. Viac o ňom TU. Ako bonus dodávam, že pre potreby výstavy v Klenotnici na Bratislavskom hrade bola vyhotovená jeho presná replika a hoci  sa Hornonitrianske múzeum chváli, že stále vlastní originál, ruku by som za to do ohňa nedal, hoci som ten lanx niekoľkokrát držal v rukách.

Slovak